CALCIUM DEFINITION IN FRUITS OF НIPPOPHAES RHAMNOIDES L.

Authors

  • Ольга (Ol'ga) Валерьевна (Valer'evna) Тринеева (Trineeva) Voronezh State University, Universitetskaia pl., 1, Voronezh, 394006
  • Алексей (Aleksej) Иванович (Ivanovich) Сливкин (Slivkin) Voronezh State University, Universitetskaia pl., 1, Voronezh, 394006

DOI:

https://doi.org/10.14258/jcprm.201501291

Keywords:

calcium salts, a compleхometric titration, fruits of Hippophaes rhamnoides fresh and dried up, standardization

Abstract

Seabuckthorn is one of the most valuable natural sources of oils rich in carotenoids, tocopherols, essential fatty acids, as well as a large group of water and zhiro¬rastvorimyh vitamins and vitamin compounds, organic acids, minerals and other substances. Minerals as a component of the metabolism of medicinal plants dopol¬nyayut and enhance their therapeutic effect on or¬ganizm. Of particular interest is the macro element calcium. Currently farmatsevtiche¬sky market offers a fairly wide as¬sortiment medicines containing calcium, but, unfortunately, almost all of them have contraindications and may cause side effects serez¬nye. Therefore, the use le¬karstvennyh plants in which the macro- and micro-elements are in bioavailable form may be effective for the normalization mineral¬nogo balance. The Russian and foreign regulatory do¬kumentah medicinal substances and lekar¬stvennyh forms containing calcium ions of the metal is determined complexometric ti¬trovaniem.

A simple, affordable method of quantitative determination of calcium in the fruit of sea buckthorn chelatometry method, which can be taken into account in the development of a modern regulatory documentation. Optimal conditions for extracting calcium from the fruit of sea buckthorn. The influence of the drying process on the calcium content in the test feedstock. Results for fresh and dried fruits were, respectively, 0.8853 and 1.0057% (based on absolutely dry raw materials) that indicate the absence of the effect of the drying process on the content of calcium in the fruit. The results suggest that the use of sea buckthorn fruit of different ways of conservation as an additional source of calcium trace element.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Ольга (Ol'ga) Валерьевна (Valer'evna) Тринеева (Trineeva), Voronezh State University, Universitetskaia pl., 1, Voronezh, 394006
    Фармацевтический факультет, кафедра фармацевтической химии и фармацевтической технологии, доцент
  • Алексей (Aleksej) Иванович (Ivanovich) Сливкин (Slivkin), Voronezh State University, Universitetskaia pl., 1, Voronezh, 394006
    Декан фармацевтического факультета, заведующий кафедрой фармацевтической химии и фармацевтической технологии, профессор

References

1. Лекарственные растения, сырье и фитопрепараты. Под. ред. Дмитрука С.Е. Часть I. Томск, 2004. 116 с.
2. Терещук Л.В., Павлова С.С. Получение биологически ценных продуктов из плодов облепихи // Ивестия вузов. Пищевая технология. № 1. 2000. С. 46-48.
3. Сорокина А.А., Скалозубова Т.А., Марахова А.И. Определение кальция и магния в листьях и настое крапивы двудомной // Фармация. № 2. 2013. С. 5-8.
4. Скалозубова Т.А., Марахова А.И., Сорокина А.А. Количественное определение кальция и магния в листьях и настое крапивы двудомной // Сборник научных трудов: «Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции». – Пятигорск. - 2012. - сс. 179-180.
5. Скалозубова Т.А., Марахова А.И., Федоровский Н.Н. Патент РФ № 2466387 от 10.11.2012. Способ количественного определения кальция и магния в лекарственном растительном сырье. Патентообладатель: ГБОУ ВПО Первый МГМУ им. И.М. Сеченова Минздравсоцразвития России. Классы МПК: G01N31/16.
6. Государственная фармакопея XI изд. Вып. 2. М.: Медицина, 1990. С. 226-377.
7. Трубачева Л.В., Лоханина С.Ю. Определение содержания ионов кальция в водах различного типа с помощью металлоиндикаторов // Химия. №8. 2005. С. 211-222.
8. Трубачева Л.В., Лоханина С.Ю., Металлохромные индикаторы при определении содержания ионов кальция в водных растворах // Химия. №8. 2005. С. 127-136.
9. ГОСТ 1219.1-74. Метод определения содержания кальция.
10. РД 34.37.305.7-97. Раздельное определение содержания кальция и магния в присутствии железа и меди комплексонометрическим методом с индикатором кислотным хром темно-синим.

Downloads

Published

2015-01-27

Issue

Section

Low-molecular weight compounds

How to Cite

[1]
2015. CALCIUM DEFINITION IN FRUITS OF НIPPOPHAES RHAMNOIDES L. chemistry of plant raw material. 1 (Jan. 2015), 101–106. DOI:https://doi.org/10.14258/jcprm.201501291.

Similar Articles

1-10 of 219

You may also start an advanced similarity search for this article.