THE VITAMIN E CONTENT IN EDIBLE AND PHARMACEUTICAL OILS

Authors

  • Наталия Витальевна Сизова Institute of Petroleum Chemistry SB RAS, Akademichesky pr., 4, Tomsk, 634021

DOI:

https://doi.org/10.14258/jcprm.1301157

Keywords:

tocopherol, antioxidants, oils, determining liquid phase oxidation radical

Abstract

The content of vitamin E (tocopherols) in natural vegetable oils used in alimentary, cosmetic and pharmaceutical products has been determined using microcalorimetry.

As is shown in the work, the quantity of tocopherols is an oil quality index. The high content of vitamin E is determining for choice of oil as ingredient of creams and oil dosage forms since it is an important fat-soluble vitamin. The kinetic method for the determination of vitamin E based on the capability of the tocopherol to inhibit the reactions of radical liquid-phase oxidation was used in the work.

The proposed method for tocopherol determination can be used to control the oil quality and the presence of synthesized antioxidant additions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Наталия Витальевна Сизова, Institute of Petroleum Chemistry SB RAS, Akademichesky pr., 4, Tomsk, 634021
    научный сотрудник лаборатории физико-химических методов исследования, кандидат химических наук, тел.: (3822) 49-25-51, факс: (3822) 49-14-57

References

1. Витамины / под ред. В.В. Смирнова. М.,1974. 128 с.
2. Калинин Ф.Л., Лобов В.П., Жидков В.А. Справочник по биохимии. Киев, 1971. 1013 с.
3. Масла растительные. Методы определения массовых долей витаминов А и Е. ГОСТ 30417-96. М., 1997.
4. А.с. 761902 (СССР). Способ количественного определения ингибитора-токоферола в подсолнечном масле / Радченко Л.М., Цепалов В.Ф., Кончаловская М.Е., Шмидт А.А., Пастухова В.И., Козлова З.Г. / БИ. 1980. №33.
5. Бурлакова Е.Б., Храпова Н.Г. Перекисное окисление липидов мембран и природные антиоксиданты // Успехи химии. 1985. Т. LIV, вып. 9. С. 1540–1558.
6. Шиков А.Н., Макаров В.Г., Рыженков В.Е. Растительные масла и масляные экстракты: технология, стандартизация, свойства. М., 2004. 263 с.
7. Сизова Н.В., Пикулева И.В., Чикунова Т.М. Жирнокислотный состав масла Саmеlinа sativa (L.) Crantz и выбор оптимального антиоксиданта // Химия растительного сырья. 2003. №2. С. 27–31.
8. Патент №224205 (РФ). Способ количественного определения токоферолов в растительных маслах / Великов А.А., Сизова Н.В. // БИ №9, 2005.
9. Сизова Н.В., Андреева Н.Ю. Определение витамина Е в растительных маслах методом микрокалориметрии // Химико-фармацевтический журнал. 2007. Т. 41, №6. С. 49–52.
10. Сизова Н.В. Снижение концентрации токоферолов в процессе окисления жирных масел // Химия растительного сырья. 2009. №1. C. 117–119.
11. Сизова Н.В., Попова И.Ю. Cодержание антиоксидантов в экстрактах растительного сырья, полученных сверхкритической экстракцией // Химико-фармацевтический журнал. 2006. Т. 40. №4. С. 29–33.

Downloads

Published

2013-03-20

Issue

Section

Low-molecular weight compounds

How to Cite

[1]
2013. THE VITAMIN E CONTENT IN EDIBLE AND PHARMACEUTICAL OILS. chemistry of plant raw material. 1 (Mar. 2013), 157–163. DOI:https://doi.org/10.14258/jcprm.1301157.

Similar Articles

1-10 of 277

You may also start an advanced similarity search for this article.