TRANSFORMATION OF ORGANIC SUBSTANCES OF HIGH MOOR PEAT UNDER BEER WASTE

Authors

  • Любовь Владимировна Касимова Siberian Research Institute of Agriculture and Agricultural Sciences peat, Gagarina st., 3, p.o.b.1668, Tomsk, 634050
  • Александр Николаевич Панов Institute of Monitoring of Climatic and Ecological Systems SB RAS, pr. Akademicheskii, 10/3, Tomsk, 634055
  • Татьяна Витальевна Лычева Siberian Research Institute of Agriculture and Agricultural Sciences peat, Gagarina st., 3, p.o.b.1668, Tomsk, 634050
  • Николай Михайлович Белоусов Siberian Research Institute of Agriculture and Agricultural Sciences peat, Gagarina st., 3, p.o.b.1668, Tomsk, 634050

DOI:

https://doi.org/10.14258/jcprm.1301229

Keywords:

high moor peat, beer brewing wastes, mineralization, transformation, peat product, qualitative characteristics

Abstract

The effect of multiple filtration of the beer brewing wastes by the high moor peat and their mixtures on water absorbing capacity, agrochemical properties, and qualitative characteristics of received products were analyzed. Increases of mineral nitrogen, mobile phosphorus, water saluted organic substance, and aminoacids by absorption of mineral and organic compounds and active mineralization and transformation of peat organic substance.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Любовь Владимировна Касимова, Siberian Research Institute of Agriculture and Agricultural Sciences peat, Gagarina st., 3, p.o.b.1668, Tomsk, 634050
    заведующая лабораторией биологически активных веществ, тел.: (3822) 53-33-90
  • Александр Николаевич Панов, Institute of Monitoring of Climatic and Ecological Systems SB RAS, pr. Akademicheskii, 10/3, Tomsk, 634055
    старший научный сотрудник, кандидат биологических наук, тел.: (3822) 49-19-07
  • Татьяна Витальевна Лычева, Siberian Research Institute of Agriculture and Agricultural Sciences peat, Gagarina st., 3, p.o.b.1668, Tomsk, 634050
    заведующая лабораторией животноводства, тел.: (3822) 53-33-90
  • Николай Михайлович Белоусов, Siberian Research Institute of Agriculture and Agricultural Sciences peat, Gagarina st., 3, p.o.b.1668, Tomsk, 634050
    директор, тел.: (3822) 53-33-90

References

1. Архипов В.С., Лобова Ю.А. Адсорбционные свойства торфа // Болота и биосфера : матер. 7-й Всерос. с международным участием школы молодых ученых. Томск, 2007. С. 8–18.
2. Плаксин Г.В., Левицкий В.А., Шипилин Д.В., Третьяков А.Г. Сорбенты на основе сапропелей для очистки воды от нефтепродуктов и органических соединений. Томск, 2003. С. 108–111.
3. Александров Б.М., Гревцев Н.В., Горбунов А.В., Гревцева И.Н. Использование торфа при переработке промышленных отходов. Томск, 2003. С. 114–115.
4. ГОСТ 27894.0-88 – ГОСТ 27894.11-88. Торф и продукты его переработки для сельского хозяйства. Методы анализа.
5. Булгаков Н.И. Биохимия солода и пива. М., 1976. 357 с.
6. ГОСТ 26176-91. Корма, комбикорма. Методы определения растворимых и легкогидролизуемых углеводов.
7. ГОСТ 13496.17-95. Корма. Методы определения каротина.
8. ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка.
9. Главачек Ф., Лхотский А. Пивоварение. М., 1977. 622 с.

Downloads

Published

2013-03-20

Issue

Section

Peat and products of its processing

How to Cite

[1]
2013. TRANSFORMATION OF ORGANIC SUBSTANCES OF HIGH MOOR PEAT UNDER BEER WASTE. chemistry of plant raw material. 1 (Mar. 2013), 229–234. DOI:https://doi.org/10.14258/jcprm.1301229.

Similar Articles

1-10 of 245

You may also start an advanced similarity search for this article.